Hoe Zit Een Fagot in elkaar
Als je goed kijkt zie je een lange en een korte buis die aan elkaar vast zitten. Het is eigenlijk gewoon een lange houten buis van bijna drie meter, die dubbelgevouwen is. Aan de korte buis zit nog een dun metalen buisje waar een dubbelriet op wordt gezet, net zo als bij de hobo.
Onderdelen Van De Fagot
Voordat je kan spelen, moet je alle onderdelen nog wel in elkaar zetten! Het bovenste deel –waar de witte ring op zit- noemen we de klankbeker of beker. De beker staat op een tussenstuk met veel kleppen en lange metalen staafjes.
Dat deel heet de baspijp. Daar komt het geluid van de lage tonen, of de bassen, uit. De baspijp zit aan de onderkant vast in de laars.
De laars is het onderste onderdeel. Er zitten twee gaten in: een voor de baspijp en de andere voor de vleugel. De vleugel komt dus naast de baspijp en zit ook vast aan de laars. Tot slot komt er aan de bovenkant van de vleugel nog een metalen buisje: een es of espijp of bokaal. Op de espijp/bokaal wordt het riet gezet en daar blaas je door.
Ondersteuning Voor De Fagot
Al dat hout zorgt er voor dat een fagot zwaar is. Hij weegt ongeveer 3,5 kilo. Je begrijpt dat je niet heel lang 3,5 liter frisdrank in je handen kan houden. Dan zoek je iets om het makkelijker te dragen. Een rugzak bijvoorbeeld. Voor de fagot heb je ook banden die je op je rug kan doen, waar je aan de voorkant de fagot aan vast maakt.
Ook kan je er een steun aan maken, zodat hij op je bovenbeen leunt, of je maakt er een soort riem aan waar je op gaat zitten. Om je hand wat steun te geven, kan er een handsteun op je fagot gezet worden. Niet iedereen speelt met een handsteun.